Varukorgen uppdaterad

Bastu och bastubad - En traditionell väg till avkoppling och hälsa

Att bada bastu

Bastun är en gammal tradition som har varit en del av många kulturer runt om i världen i århundraden. I Sverige har bastubadande varit en del av den nordiska kulturen sedan lång tid tillbaka och fortsätter att vara en populär aktivitet än idag. Att ta ett bastubad ger inte bara avkoppling och njutning, utan det har även en positiv inverkan på din hälsa.

Bastun är ett rum eller en byggnad som vanligtvis är konstruerad i trä och är avsedd för att ge värme och ånga. Vi på Sorselestugan tillverkar och säljer fristående bastu och bastuflottar som är tillverkade av lappländsk senvuxen fura. Temperaturen i en traditionell bastu kan variera mellan ca 55 grader upp till 100 grader celsius. Graden av luftfuktighet i bastun har stor inverkan på hur man upplever sitt bastubad. Har du en hög grad luftfuktighet behöver du inte lika hög temperatur för att du ska få njuta av en avslappnande och varm bastuupplevelse. En bastu med låg luftfuktighet kräver vanligtvis högre temperatur. Vanligtvis reglerar du graden av luftfuktighet i bastun genom att hälla vatten på heta stenar, vilket skapar ånga och ökar temperaturen ytterligare. Har du ett stort stenmagasin i din bastu kan du använda mer vatten, utan att kyla ner bastuaggregatet, och därigenom få en högre luftfuktighet. Ett väldigt populärt bastuaggregat är Harvia Legend Greenflame 240 som rymmer hela 200kg sten.

Fördelar med bastu

Att ta ett bastubad har flera fördelar för både kroppen och själen. För det första bidrar värmen och ångan till att öppna upp porerna i huden, vilket kan hjälpa till att rengöra och rensa den. Dessutom ökar bastun cirkulationen i kroppen genom att vidga blodkärlen, vilket kan vara bra för hjärtat och blodtrycket. Den fysiska värmen och ångan kan också bidra till att lindra muskelspänningar och värk.

Förutom de fysiska fördelarna ger bastun också en chans att koppla av och varva ner från stress och vardagens påfrestningar. Att spendera tid i en bastu kan vara en lugn och fridfull upplevelse där man kan släppa alla bekymmer och bara fokusera på sitt välbefinnande. Många upplever också att bastun främjar sömn och kan vara ett sätt att minska ångest och förbättra mental hälsa.

När du tar ett bastubad är det viktigt att ta hänsyn till vissa säkerhetsföreskrifter. För det första bör du alltid dricka tillräckligt med vatten före och efter bastubadet för att undvika uttorkning. Det är också viktigt att inte stanna för länge i bastun för att undvika överhettning. Beroende på din hälsa och tolerans kan det vara bäst att börja med kortare sessioner och successivt öka tiden. Att duscha före och efter bastubadet kan också vara en bra idé för att rengöra huden och hjälpa kroppen att reglera temperaturen.

Bastubadande är en social aktivitet i många kulturer och kan vara en trevlig upplevelse att dela med vänner och familj. Att umgås i bastun, samt att kombinera bastubad med ett svalkande dopp i en sjö eller en kall dusch, är en del av den tradition.

Det finns flera fördelar med att använda bastun för att bada och koppla av. Här är några av de vanligaste fördelarna med bastubad:

  • Avkoppling och stressreducering: Bastubadning är en utmärkt metod för att koppla av och lindra stress. Värmen och lugnet i bastun kan hjälpa till att släppa spänningar i både kroppen och sinnet, vilket skapar en känsla av avkoppling och välbefinnande.
  • Förbättrad blodcirkulation: När du vistas i bastun vidgar värmen och ångan blodkärlen, vilket ökar blodcirkulationen i kroppen. Detta kan bidra till att förbättra syre- och näringsflödet till muskler och organ samt främja hjärt- och kärlhälsan.
  • Rening av huden: Värmen i bastun öppnar upp porerna i huden och främjar svettning, vilket kan hjälpa till att rengöra och avlägsna orenheter från huden. Det kan ge en fräschare och klarare hudton samt minska risken för tilltäppta porer.
  • Lindring av muskelspänningar och värk: Värmen i bastun kan bidra till att lindra muskelspänningar och värk. Genom att öka temperaturen i musklerna kan bastun hjälpa till att minska stelhet och öka flexibiliteten.
  • Förbättrad sömn: Bastubadande kan bidra till att främja bättre sömn. Efter att ha upplevt den avslappnande effekten av bastun kan kroppen och sinnet vara i en mer balanserad och avslappnad tillstånd, vilket kan underlätta insomning och förbättra sömnkvaliteten.
  • Immunförstärkning: Värmen i bastun kan hjälpa till att stimulera immunsystemet genom att öka kroppens produktion av vita blodkroppar och antikroppar. Det kan göra kroppen mer motståndskraftig mot infektioner och förbättra immunförsvaret.
Bastuaggregat Harvia M3 med vattenvärmare och premiumpaket