Varukorgen uppdaterad

Bastu

Bastubad har varit en del av människors hälsorutiner och traditioner i århundraden. Att njuta av en bastu kan inte bara vara avkopplande och uppfriskande, utan det har också en rad hälsofördelar. I över 40 år har vi hjälpt tusentals kunder att bygga sin egen bastu hemma på gården eller i sommar- eller fjällstugan. Att bygga en bastu behöver inte vara ett svårt och komplicerat projekt. Med hjälp av våra lättmonterade byggsatser kan du enkel montera en bastu hemma på gården eller i stugan.

Vad finns det för fördelar med bastu?

Få saker är så avkopplande som en stund i bastu, både den fysiska och mentala stressen kan släppa genom regelbundna bastubesök. Värmen i bastun får musklerna slappna av och elasticiteten i vävnaden ökar vilken även kan få reumatiska problem och muskelsmärtor att lindras. Bastandet ger många positiva hälsoeffekter. Regelbundet bastande minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar eftersom blodcirkulationen ökar. I värme produceras serotonin och oxytoxin, som är glädje- och avslappningshormoner som motverkar stress, nedstämdhet och aggression.

 

Många fördelar med fristående bastu

Det finns många fördelar med en fristående bastu jämfört med en bastu som byggs inomhus. Känslan av en vedeldad bastu är svårslagen. Genom att bygga en fristående bastu kan du enkelt använda ett vedeldat bastuaggregat vilket kan bli en svår och komplicerad process om du planerar att använda ett vedeldat bastuaggregat inomhus. En fristående bastu är perfekt om du vill bjuda hem grannar och vänner på ett bastubad. Placera bastun med utsikt över vatten eller med en panoramavy över naturen så bidrar det till en avslappnande bastuupplevelse. Den fristående bastun fungerar väldigt bra om du vill njuta av kalla vinterbad eller om du bara vill njuta av den kalla snön som finns just utanför bastun.  

 

Bygg bastu utomhus med våra enkla byggsatser

Om du går i tankar på att bygga en bastu utomhus så har du hittat rätt. Vi tillverkar våra bastubyggsatser av senvuxen lappländsk fura som håller väldigt hög kvalitet. När du hittat din drömbastu rekommenderar vi att du tittar igenom ritningarna där du ser hur plintarna ska placeras. När du lagt din beställning så tar det i normala fall ca 3-5 veckor innan din bastu levereras. Passa på att förbereda med grunden så kan du påbörja det roliga så fort din bastu är levererad. Vår monteringsguide är enkel att följa steg för steg och många kunder beskriver byggprocessen som att bygga ett stort lego - lekande lätt helt enkelt. När grunden är klar så tar det vanligtvis ca 2 arbetsdagar att få bastun vädersäker, dvs att väggar och tak med takpapp är på plats. När sedan bastuaggregat, dörrar och fönster är på plats får man invänta att eldstaden blivit godkänd av sotaren innan du kan njuta av ditt första bastubad i din nya bastu.

 

Vilka regler gäller när jag vill bygga bastu utomhus

Om du bor i ett en- eller tvåbostadshus och inte redan utnyttjat de bygglovsbefriade byggnaderna som attefallshus och friggebod, kan du utan bygglov bygga en bastu ute på gården. Detta gäller även dig som har ett fritidshus då detta klassas som ett en- eller tvåbostadshus. Du måste dock säkerställa att du följer regelverket med avstånd till närmaste granne och ta hänsyn till eventuellt strandskydd om du planerar att bygga nära vatten. Här kan du läsa mer om de bygglovsbefriade byggnaderna attefallshus och friggebod.

 

 

Bastu från Sorselestugan

  • Vi har levererat över 5000 bastustugor till nöjda kunder i norden.

  • Vi tillverkar våra byggsatser i vår egen fabrik i Sorsele, Västerbottens inland.

  • Bastu tillverkade av kvalitetsvirke från senvuxet, lappländskt virke för att hålla i generationer framöver.

  • Vi hjälper dig med ditt bastuprojekt! Vi är bara ett samtal bort.

Läs mer om när våra tidigare kunder byggt bastu

Inget gör oss gladare än när vi får dela med oss av våra kunders byggprojekt. Här kan du läsa mer om när David Ekholm byggde sin fina Bastustuga funkis 12 kvm i Stockholm. 

Bastustuga Funkis 12 Slutresultat Invändigt