Varukorgen uppdaterad

5 tips när du ska bygga förråd

Sorselestugan förråd 15 kvm exteriör

En sak som många har gemensamt är att man alltid har för lite utrymme för förvaring. Alla har vi olika förutsättningar när det gäller förvaring och möjlighet att bygga ett förråd. Bor du i en lägenhet får du ofta förhålla dig till utrymmet i källar- eller vindsförrådet. Skulle det inte räcka blir man kanske tvungen att hyra extra förvaringsutrymme genom de allt vanligare förvarings- eller magasineringstjänsterna. Bor du i ett radhus, villa eller behöver extra förvaringsutrymme i din sommarstuga har du helt andra förutsättningar för att enkelt bygga ett förråd på tomten. Här kommer 5 tips på vad du bör fundera på innan du väljer typ av förråd och placering.

1. Varför behöver du extra förrådsutrymme?

Det man ska börja fråga sig själv är varför man behöver extra utrymme för förvaring. I många fall är det väldigt lätt att man väljer att förvara saker istället för att ta ett beslut om det egentligen är något som man vill spara. Tar man ett helhetsgrepp över situationen kan man säkert frigöra förvaringsutrymme genom att återvinna eller skänka saker till second hand av det man inte egentligen inte behöver spara. Men det är inte alltid detta löser situationen, kanske behöver man en ny typ av förvaringsutrymme för saker som inte går att förvara i ett källarförråd eller på vinden. Har du en trädgård är det vanligt att man behöver ett förråd för att förvara exempelvis trädgårdsredskap, trädgårdsmaskiner - en redskapsbod helt enkelt.

2. Vilken typ av förråd behöver du?

Nästa steg är att tänka igenom om det enbart är förvaringsutrymme du behöver eller om du samtidigt är i behov av någon annan typ av utrymme. Av erfarenhet vet vi att många av våra kunden väljer ett förråd med två ingångar vilket gör det möjligt att nyttja den ena delen till förvaring och den andra delen till exempelvis vedbod, utedass eller hobbyrum där du rymmer liten arbetsbänk och kanske verktyg. Fundera även på om det räcker med en enkeldörr eller om du behöver en pardörr på någon ingång. Detta är ofta ett krav om du tänker förvara trädgårdsmaskiner som åkgräsklippare, snöslunga eller liknande. Här kan du se våra olika förråd i olika storlekar

Sorselestugan förråd 9,9 kvm med två dörrar exteriör
Förråd 9,9 kvm med två ingångar

3. Behöver du isolera förrådet?

Ibland behöver man förvara saker som är känsliga mot kyla. Du behöver då planera föra att exempelvis isolera hela förrådet eller enbart en del av förrådsutrymmet. Väljer du ett förråd med två ingångar har du möjlighet att isolera ett av utrymmena som du kanske vill använda till hobbyrum eller utedass. 

4. Tänk igenom var du ska placera ditt förråd

Detta är en självklar sak för många men ibland kommer man på i efterhand att man kanske skulle placerat förrådet närmare huset för att exempelvis kunna nyttja vatten eller el. Om du isolerat förrådet kanske du även vill ha någon värme eller belysning. Då är det klokt att tänka igenom placeringen en extra gång så att eldragningen blir enkel och inte blir för kostsam. 

Stort attefallsförråd 24 kvm exteriör
Attefallsförråd 24 kvm

5. Vilken storlek på förråd ska jag välja?

Det är lätt att man utgår från det förvaringsbehov man har just nu istället för att planera för framtiden. Bor du i ett en- eller tvåbostadshus har du rätt till att bygga en friggebod på 15 kvm och ett attefallshus på 30 kvm. Inget av dessa kräver bygglov men du måste göra en bygganmälan till din kommun för att bygga ett attefallshus. Har du barn som bor hemma kommer det en tid då barnen önskar lite eget, avskilt utrymme. Kanske passar det att bygga en friggebod eller exempelvis ett attefallsförråd som löser ditt nuvarande förvaringsbehov men som sedan enkelt kan omvandlas som barnens första egna boende eller en gäststuga på tomten.

Klicka här för att läsa mer om vilka regler som gäller om du vill bygga ett attefallsförråd.