Varukorgen uppdaterad

Välj attefallshus med loft när du behöver extra utrymme

Attefallshus 30 kvm med tre rum och två loft interiör_2

Efter lagändringen för attefallshus 1 augusti 2020 är det möjligt att bygga ett attefallshus på 30 kvm vilket ger 5 kvm extra jämfört med tidigare regler. Men om du verkligen vill optimera ytan för attefallshus så ska du välja en modell som har ett eller två loft då den extra ytan som loftet utgör inte räknas med i byggnadsarean.

Vilka regler gäller för attefallshus med loft?

Reglerna för ett attefallhus med loft skiljer sig inte på något sätt från de allmänna reglerna för attefallshus. Det som påverkar möjligheten till loft är att attefallshusets totala höjd till taknock inte får överstiga 4 meter från medelmarknivån där attefallshuset ska byggas. Då man ofta önskar att ha en normal takhöjd på marknivån innebär det att takhöjden på loftet blir begränsat. Även om du kanske inte kan stå rakt på loftet så fungerar det utmärkt till sovplats för en eller två personer. Den extra ytan som loftet utgör räknas inte med i byggnadsarean på 30 kvm då den mäter ytan som byggnaden tar upp på marken. Detta innebär även att ett attefallshus kan ha källare så länge som det anses lämpligt från en geoteknisk synpunkt.

Attefallshus med ett eller två sovloft?

Det finns många olika modeller av attefallshus med loft att välja mellan som har sina olika fördelar. När man väljer ett attefallshus med loft innebär det att man begränsar takhöjden i de underliggande rummen. Vill man behålla lite rymd och njuta av en hög takhöjd i något rum rekommenderar vi att man väljer ett attefallshus som har ett sovloft. Förslagsvis kan man placera loftet ovanpå ett annat sovrum eller badrum och behålla full takhöjd i den delen som används som kök/vardagsrum. Om man planerar att använda attefallshuset som gäststuga kanske du vill maximera antalet sovplatser. Då kan vi rekommendera ett attefallshus som har två sovloft. Man får även fundera över om man önskar ha en trapp upp till loftet eller om man vill använda en traditionell loftstege som inte tar upp någon boyta. Här kan ni se våra olika attefallshus med loft för inspiration. Titta även gärna på Jonas Wallins byggprojekt i Kolmården där han byggde två av våra attefallshusmodeller med loft. Han gjorde även en kreativ lösning med en trapp till loftet som samtidigt används som förvaringsutrymme.