Köpa & Bygga Attefallshus - Vilka regler gäller?
Attefallshus är en av våra populäraste och mest uppskattade produkter som ligger på mångas önskelista. Men innan man kan bygga ett attefallshus är det några saker man måste kolla upp innan byggnationen kan påbörjas.
Attefallshus kräver inget bygglov men bygganmälan behöver skickas in
Även om attefallshus kan uppföras utan bygglov behöver man göra en bygganmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked innan byggnationen kan påbörjas. När bygganmälan är inskickad kommer byggnadsnämnden hantera ditt ärende och kontrollera att din ansökan inte strider mot någon detaljplan där det kan finnas utökad lovplikt för attefallshus vilket innebär att inga komplementbyggnader eller komplementbostadshus får byggas. Det finns även områden som ligger inom totalförsvarets intresse, som exempelvis övningsfält, som förhindrar möjligheten att bygga ett attefallshus. Har du för avsikt att bygga ditt attefallshus nära vatten bör man vara medveten att det kan krävas strandskyddsdispens.
Byggnadsnämnden tar ut en avgift för start- och slutbesked som varierar beroende på vilken kommun man tillhör. För att få mer information om avgiften hänvisar vi dig till din kommun.
Förberedelser och förväntan
Även om uppstarten av ditt byggprojekt innebär lite förberedelser och väntan så är det snabbt glömt när du fått ditt startbesked och får påbörja byggnationen av ditt nya attefallshus.
Hur stort attefallshus får jag bygga?
Höjden på attefallshus, från medelmarknivå till taknock, får högst vara 4 meter. Byggnadsarean på attefallshuset utökades under 2020 från 25 kvm till 30 kvm och gäller idag både komplementbyggnader och komplementbostadshus. Förutom byggnadsarean bör du även överväga som du vill ha ett attefallshus med loft. Många av våra attefallshus har ett eller två loft vilket frigör väldigt mycket yta för sociala utrymmen som vardagsrum och kök.